Opbouw airco’s

Allereerst in het kort hoe een airco is opgebouwd. Een airco is opgesplitst in twee onderdelen, namelijk het binnen en het buitendeel, De binnenunit (die je binnen aan de muur of het plafond hangt) en de buitenunit (welke buiten staat of hangt) zijn met elkaar verbonden doormiddel van 2 leidingen die je mogelijk inbouwt of verstopt in kabelgoten.

De binnen unit bestaat uit een verdamper met ventilator. Deze ventilator voert lucht uit de te koelen ruimte over de verdamper (wisselaar), het koudemiddel heeft een lagere temperatuur dan de omgevingslucht. Op deze manier wordt door recirculatie de ruimte gekoeld tot de gewenste temperatuur.

Verschillende soorten airco’s en hun eigenschappen.

Nummer 1: de Mobiele airco

Deze airco is vooral praktisch omdat ze makkelijk te verplaatsen zijn, het gewicht is laag en dankzij de wieltjes aan de onderkant kun je hem snel en makkelijk verplaatsen van ruimte naar ruimte.

Dit type airco is vooral geschikt voor kleine ruimtes, je hebt hiervoor geen installatie- of onderhoudskosten nodig en hij is erg makkelijk op te bergen.

Buiten het makkelijke gebruik van dit apparaat heeft het apparaat wel een relatief hoog energieverbruik en geluidsniveau in tegenstelling tot andere soorten airco’s.

Nummer 2: de Vaste (split) airco

Het woord ‘vaste’ zegt het eigenlijk al, dit type airco wordt verkocht op een vaste plaats in een ruimte opgehangen. Wereldwijd wordt dit type het meest verkocht. Net als bij de mobiele airco’s zijn ook van dit type vele uitvoeringen beschikbaar waaruit gekozen kan worden. Bij een vaste (split) airco kan gekozen worden uit:

  • Wand
  • Cassette (plafond inbouw)                          
  • Satelliet
  • Vloer
  • Plafond
  • VRF modellen

Bij het kiezen van de juiste airco is het ten eerste afhankelijk van de ruimte die gekoeld moet worden voor welk model gekozen wordt.

Vloer, plafond en multi-split modellen zijn naast veelvuldig gebruik in kantoren en winkels ook prima thuis te gebruiken.

Het cassette-plafondinbouwmodel wordt vooral toepast in ruimtes zoals winkels, kantoren en restaurants.

VRF airco’s worden in (grote) gebouwen gebruikt om meer dan 5 ruimtes tegelijkertijd te koelen/verwarmen.